Preuzmite cijeli program I. MVZ Osijek u .pdf formatu

PROGRAM

Naziv radionice: Nauči letjeti dronom!
Izlagač: ORQA
Kratki opis: Predstavljamo vam FPV.Ace, revolucionarni edukacijski kompleta koji će vam omogućiti da zaronite u svijet letenja dronom na potpuno nov način!

Naziv radionice: Kako pokazati kućnom robotu gdje su vrata i ladice
Izlagač: Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek
Kratki opis: Naš izlagač će vam objasniti osnovne principe rada RGB-D kamere i programa za detekciju vrata i ladica, kao i izazove s kojima se susrećemo prilikom ostvarivanja robotske manipulacije ovim predmetima.

Naziv: Nadmašite Granice: Transformacija Vojske Kroz Proširenu Stvarnost!
Izlagač
: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske
Kratki opis:
Pridružite nam se u istraživanju inovativne primjene proširene stvarnosti u vojnoj obuci. Otkrijte kako (AR) tehnologija unapređuje naše sposobnosti i pomaže u obuci za specifične vojne zadaće, taktičke vježbe i održavanje tehničkih sredstava poput zrakoplova, vozila i brodova

Naziv radionice: Vidjeti okom nevidljivo
Izlagač: Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek
Kratki opis: Kroz radionicu ćemo učenike upoznati s nevidljivim djelovima sprektra zračenja, točnije njegovim infracrvenim dijelom, infracrvenom termografijom kao načinom njegova mjerenja te različitim mogućnostima njihove primjene.

Naziv radionice: Skockana geometrija
Izlagač: Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek
Kratki opis: Kroz radionicu možemo saznati puno o obliku, veličini i položaju predmeta, kao i o tome kako se oni ponašaju u prostoru oko nas.

Naziv radionice: Gradimo bolji (Minecraft) svijet!
Izlagač: Katoličko bogoslovni fakultet u Đakovu
Kratki opis: Minecraft Education uvest će te u svijet vjerskih građevina. Izgradi poznatu crkvu ili drugu bogomolju i otkrij vlastiti osjećaj za prostor i poznavanje unutrašnjosti vjerskih prostora, pazeći na detalje. Uz to, otkrij svećenike znanstvenike i njihova dostignuća! Izradi padobran i saznaj više o „hrvatskom Leonardu da Vinciju“. Zaigraj Kahoot i procijeni svoje znanje o povezanosti Crkve i znanosti.

Naziv radionice: Primjena kibernetičke sigurnosti u poljoprivredi
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Radionica koja će vas provesti kroz šaroliki svijet suvremenih aplikacija i softvera, istovremeno otvarajući oči na izazove koje nosi digitalno doba!

Naziv: Detektivska Akademija: Raspakirajmo Tajne Forenzike!
Izlagač
: Ministarstvo unutarnjih poslova i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”
Kratki opis
: Kroz teoretski i praktični dio otkrit ćemo vam sve tajne vještačenja na sljedećim područjima:

  • Daktiloskopija: Saznajte kako izazvati tragove papilarnih linija kao ključne tragove u otkrivanju i identifikaciji počinitelja kaznenih djela.
  • Biološka vještačenja: Upoznajte različite vrste bioloških tragova te tehnike za utvrđivanje njihovog porijekla, uključujući analizu DNA.
  • Traseološka vještačenja: Dublje zaronite u područje balistike i mehanoskopije kako biste razumjeli kako se uočavaju tragovi oružja i ostaci pucanja, te tragove alata i potplata.
  • Toksikološka vještačenja: Saznajte više o različitim vrstama droga te postupcima analize droga koji su ključni u borbi protiv zlouporabe.

Naziv radionice: Krateri, pomrčine i raketa oko svijeta!
Uzrast: 1. - 4. razred osnovne škole
Trajanje: 45 minuta
Kraki opis: U ovoj interaktivnoj radionici naučiti ćeš kako su nastali krateri na površini Mjeseca, kako nastaju pomrčine te kako napraviti svoju vlastitu raketu!

Naziv radionice: Čime gledamo svemir?
Uzrast: 5. - 8. razred osnovne škole
Trajanje: 45 minuta
Kratki opis: Što misliš, čime astronomi gledaju svemir? Kakve sve vrste svjetlosti gledamo? Zašto nam je bitno imati više od jednog teleskopa kako bi razumjeli svemir i pojave u njemu? Dođi na ovu interaktivnu radionicu i otkrij odgovore na ova i brojna druga pitanja!

Predavanje: Ususret novim obzorima sa svemirskim teleskopom James Webb
Uzrast: 14+
Trajanje: 60 minuta
Kratki opis: Novi moćni svemirski teleskop James Webb već je podario svoje prve fotografije bliskog i dalekog svemira čija je ljepota usporediva s njihovim znanstvenim doprinosom. Pred njim je blistava budućnost koja će omogućiti astrofizičarima da otkriju najudaljenije dijelove svemira, kao i nama bliske svemirske objekte slaboga sjaja. Svojim jedinstvenim pogledom na infracrvenu svjetlost donosi nove informacije o plinu i prašini koje je svemir prepun, kao i o egzoplanetima, neki od kojih su možda slični Zemlji. dr. sc. Lana Ceraj će u predavanju ukratko prezentirati karakteristike ovog teleskopa, njegove znanstvene misije i prve rezultate.

Predavanje: Zvjezdani parovi: Tajne dvojnih sustava zvijezda kroz Gaine oči
Uzrast: 14+
Trajanje: 45 minuta
Kratki opis: U ovom popularno znanstvenom predavanju, dr. sc. Lana Ceraj s Instituta Ruđer Bošković vodi nas kroz svijet dvojnih zvjezdanih sustava naše galaksije, koristeći podatke dobivene s ESA-ine svemirske letjelice Gaia. Otkrivamo kako Gaia, jedan od najnaprednijih astronomskih satelita do danas, pruža nevjerojatne uvide u preko 2 milijuna sustava dvojnih zvijezda.

VrijemePetakSubota
11:00 – 11:45Krateri, pomrčine i raketa oko svijeta!Čime gledamo svemir?
17:00 – 18:00Ususret novim obzorima sa svemirskim teleskopom James WebbZvjezdani parovi: Tajne dvojnih sustava zvijezda kroz Gaine oči

Naziv radionice: Kako sokovi kvare zube?
Izlagač: Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
Kratki opis: Kroz fascinantan eksperiment s jajetom i različitim tekućinama, otkrit ćemo kako se zub ponaša kad mu se izlože različiti utjecaji tijekom vremena. Pripremite se za iznenađujuće spoznaje i otkrijte kako možete sačuvati svoje oralno blago!

Naziv radionice: Budimo na trenutak osobe starije životne dobi!
Izlagač: Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
Kratki opis: Naša radionica pruža priliku mladima da kroz vlastito iskustvo razumiju najčešće tjelesne promjene koje dolaze s procesom starenja. Kroz simulacijsko odijelo, sudionici će osjetiti ograničenja uspravne posture, pokretljivosti zglobova, teškoće u kretanju ekstremiteta te smanjenje osjetilne percepcije, uključujući vid, sluh i dodir.

VrijemePetakSubota
10:00 – 13:00Budimo na trenutak osobe starije životne dobi!Budimo na trenutak osobe starije životne dobi!
14:30 – 17:30Budimo na trenutak osobe starije životne dobi!Budimo na trenutak osobe starije životne dobi!

Naziv radionice: Zdrave i „nezdrave“ stanice – kako ih razlikovati?
Izlagač: Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
Kratki opis: Kroz mikroskopski pogled, otkrit ćemo tajne stanica, građevnih blokova života. Svaki organ, svaki proces u tijelu ovisi o njihovoj vitalnosti. No, što se događa kada stanice postanu žrtve nezdravih navika?

Naziv radionice: Suvremena postura
Izlagač: Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
Kratki opis: Kroz aktivnosti u radionici, naučit ćete kako možete biti prisutni u svijetu digitalnih tehnologija, a istovremeno sačuvati svoje zdravlje i dobro držanje. Zaronite s nama u ovo putovanje otkrića i oslobodite se tereta nepravilnog držanja tijela!

Naziv radionice: Koliko sam spretan, brz i jak
Izlagač: Kineziološki fakultet Osijek
Kratki opis: Predstavit će dio njihove opreme i testova za procjenu brzine, jakosti, eksplozivne snage i mnoge druge parametre.
Postavite si pitanja:
Jesam li jak kao Supermen?
Kako hodam?
Koliko daleko mogu skočiti?
Koliko sam brz?
Koliko brzo trčim cik-cak?
Koliko visoko mogu skočiti?

Naziv radionice: Xploring the Microverse
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Uz pomoć naših djelatnika i studenata, djeca će imati priliku zaroniti duboko u mikroskopski svijet te mikroskopirati jednostanične predstavnike mikroorganizama poput papučica i algi.

Naziv radionice: Gdje se skriva mikroplastika?
Izlagač: Odjel za biologiju
Kratki opis: Ova interaktivna aktivnost obećava duboko razumijevanje i svijest o problemu mikroplastike, ističući njezinu prisutnost u svim aspektima modernog života i prirodnim ekosustavima. Pitanja koja postavljate dodatno otvaraju oči sudionicima o opsegu problema i njegovim implikacijama na okoliš i živa bića.

Naziv radionice: Pas građanin- suživot ljudi i pasa u urbanoj sredini
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Pravni fakultet Osijek, Kinološko društvo Osijek
Kratki opis: Najslađa revija u gradu - revija različitih pasmina pasa koju su organizirali članovi kinološkog društva Osijek i djelatnici Sveučilišta u kojoj ćete saznati nešto o karakteru, namjeni i potrebama svake pasmine. Upoznati ćemo vas i s radom službenih pasa za pronalaženje droge ili eksploziva te potražnih pasa za pronalaženje izgubljenih osoba, uz prikaz sportskih agility natjecanja te radom terapijskih pasa.
Vrijeme: Subota 18. svibnja 2024. godine u 12h

Naziv: Sladoled i mliječna družina kao zdrava užina
Izlagač: Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Kratki opis: Ova radionica nije samo prilika za učenje, već i za iskustveno istraživanje koje će vam pružiti dublje razumijevanje o mlijeku i mliječnim proizvodima. Pripremite se za slasnu i edukativnu avanturu kroz mliječni svijet koji će vam otvoriti oči i okusne pupoljke na potpuno nov način!

Naziv: VO2lim kisik
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Pitanja poput "Kako dobiti kisik u laboratoriju?" i "Gdje sve koristimo kisik?" bit će rasvijetljena kroz uzbudljive eksperimente i aktivnosti.

Naziv: Bijela boja
Izlagač: Odjel za fiziku
Kratki opis: Kroz eksperimente s bijelom svjetlošću, stvaranje duge i spajanje boja, djeca će imati priliku istražiti osnove optike na zabavan i interaktivan način.

Naziv radionice: Magnetizam
Izlagač: Odjel za fiziku
Kratki opis: Kroz ove eksperimente, djeca će imati priliku uočiti i razumjeti različite fizikalne zakone i koncepte, dok istražuju kako se magneti ponašaju u interakciji s različitim materijalima.

Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Od banane do pjesme
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis: Zamislite sviranje melodije "Blistaj, blistaj zvijezdo mala" ili neke druge pomoću banana. Da, dobro ste čuli – banana! Mi tvrdimo da je to moguće, a na vama je da to isprobate i uvjerite se sami.

Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Slušanje tuđim ušima
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis
Jeste li se ikada zapitali kako bi bilo slušati pomoću tuđih ušiju? Sada to možete iskusiti! Binauralno slušanje objasnit ćemo vam pomoću našeg “MUZZA maneken“ modela

Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Boje zvuka
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis:
Kako bi zvučala vaša omiljena melodija na glazbalima od drveta, metala ili plastike? Možemo li alatima i glazbalima oponašati zvukove valova i kiše? Kakav je zvuk afričkih bubnjeva? Je li moguće imitacijom predmeta dočarati zvuk ptica? Kakav je zvuk irske harfe? Na kojim su glazblima svirali u antičkoj Grčkoj? Mogu li svakodnevni predmeti stvarati melodije? Kako napraviti vlastito glazbalo? Istražite ove zvučne fenomene kroz naše interaktivne eksponate i glazbala. Posjetite nas i osluškujte jer odgovori se skrivaju u zvukovima naših eksponata.

 

Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Tajnovit zvuk
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis: Što definira zvuk, a što frekvenciju? Može li se šum smatrati zvukom? Koje sve vrste zvuka postoje? Što predstavlja akustika i kako se sve te komponente stapaju u predivnu glazbu koju svakodnevno slušamo? Otkrijte odgovore na ova pitanja kroz interaktivne sadržaje koje smo pripremili za vas.

 

Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Zvuk u službi tehnologije i tehnologija u službi zvuka
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis: Otkrijte ulogu zvuka u tehnološkim inovacijama, njegov značaj za osobe s oštećenjem sluha i vida, te njegovu primjenu u medicini i ostalim sektorima. Upoznajte se s procesom digitalizacije i obrade zvuka, saznajte kako rade zvučnici i kako se zvuk primjenjuje u filmovima i video igrama. Stvorite vlastite skladbe elektroničke glazbe i koristite umjetnu inteligenciju za generiranje vaših melodija.


Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Od tona do pjesme
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis
: Otkrijte tajne nastanka tona kod akustičnih i elektroničkih glazbala, istražite kako zvuk oblikuje ritam i tempo te kako to sve utječe na našu percepciju. Naučite o procesima snimanja, miksanja i reprodukcije zvuka. Iskusite razlike u kvaliteti zvuka vaše omiljene pjesme reproducirane na različitim uređajima, od gramofona do slušalica, te otkrijte kako tehnologija prijenosa zvuka preko kostiju mijenja naše iskustvo slušanja.


Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Zvuk kao terapija?
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis
: Iako terapija zvukom u tradicionalnom smislu nije službeno priznata kao znanstvena disciplina, brojna istraživanja ističu njezin pozitivan utjecaj na zdravlje i opće blagostanje. Smatra se da izloženost zvucima poput gongova i svirajućih zdjela omogućava duboku relaksaciju i smanjenje stresa, promičući time sveobuhvatno dobrostanje uma, tijela i duha. Ovu teoriju možete sami istražiti zahvaljujući različitim tradicionalnim glazbalima koja smo pripremili, omogućavajući vam da doživite ove učinke na vlastito iskustvo.

 

Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Simfonija svakodnevice
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis: Ova tema nas provodi kroz raznolikost zvučnog svijeta, od melodija prirode do buke gradova, naglašavajući potrebu za zaštitom našeg sluha. Također, istražujemo načine na koje životinje koriste zvuk za komunikaciju, otkrivajući njihove izvanredne sposobnosti slušanja. Otkrivamo kako zvuk utječe na naš svakodnevni život i kako nas povezuje s okolinom.

 

Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Glazba na dlanu – zasviraj i ti!
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis
: Nije teško - otkrij kako svirati omiljene melodije na raznim glazbalima, od sintisajzera do klavira, metalofona, ksilofona i blokflaute. Istraži kako se boja zvuka melodije mijenja na različitim glazbalima i testiraj udaraljke, od tradicionalnih afričkih bubnjeva do onih iz benda tvog omiljenog glazbenika.


Naziv: Edukacija na dlanu: “Svijet zvuka by Muzza“
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis
: Diveći se svijetu zvuka kroz interaktivne kvizove, obrazovne tekstove i zanimljive video-materijale. “Edukacija na dlanu: Svijet zvuka“ nudi sveobuhvatno iskustvo učenja koje budi znatiželju i proširuje znanje. Ova zbirka je dizajnirana da vas vodi na putovanje kroz čudesni svijet zvuka, od njegove uloge u prirodi i tehnologiji do tajni ljudskog sluha i zvukovnog izražavanja. Bez obzira na vašu starost ili predznanje, ovdje ćete otkriti nešto novo i uzbudljivo!

 

Naziv: Svijet zvuka by MUZZA – Dirigentova virtualna palica
Izlagač:
MUZZA
Kratki opis
: Jeste li se ikad zapitali kako je biti dirigent velikog orkestra? Zahvaljujući VR naočalama, sada možete doživjeti upravo to. Uzmite dirigentsku palicu u ruke i vodite orkestar kroz najljepše Mozartove skladbe.

Naziv radionice: Papir koji život znači
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Kroz vizualne čarolije poput postera, PowerPoint prezentacija i edukativnih modela, djeca će otkriti tajanstveni svijet sjemenki i čaroban proces klijanja.

Naziv: Poigraj se bojama!
Izlagač:
Colours – Europsko sveučilište budućnosti
Kratak opis aktivnosti: Ova interaktivna radionica osmišljena je kako bi djeci pružila iskustveno učenje o bojama kroz igru, eksperimentiranje i kreativnost.

 

Naziv radionice: Cubettova svemirska avantura
Izlagač: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku
Kratki opis: U ovoj interaktivnoj radionici djeca će imati priliku istražiti osnove programiranja kroz igru sa Cubetto robotom. Naučiti će osnove programiranja kako bi doveli robota do određenog svemirskog objekta.

 

Naziv radionice: Svijet zvuka
Izlagač: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku
Kratki opis: U ovoj interaktivnoj radionici djeca će imati priliku istražiti osnove razumijevanja zvuka i stvaranja glazbe uz pomoć boomwhackersa.

Naziv radionice: Otvori vrata svjetlosti
Izlagač: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku
Kratki opis: Kroz interaktivne aktivnosti poput konstruiranja i provjere hipoteza, mali znanstvenici će istraživati svjetlost na razne načine - od sjena do spektara boja, pa čak i do nevidljivih spektara poput infracrvenih i ultraljubičastih zraka.

Naziv radionice: Možeš li ovo izgraditi?
Izlagač: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku
Kratki opis: U ovoj interaktivnoj radionici djeca će imati priliku istražiti osnove razumijevanja fizikalnih i matematičkih fenomena pomoću prirodnih i neoblikovanih materijala.

Naziv radionice: Dekodiranje znakova znanosti – otkrij semiotiku!
Izlagač: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku
Kratki opis: Ova radionica će osvijestiti sudionike o važnosti znakova u znanstvenom svijetu i potaknuti ih na kreativno razmišljanje o semiotici u kontekstu STEM-a.
Vrijeme radionice: 10:00, 12:00 i 14:00 (petak i subota)
Trajanje radionice:
1 h

Naziv: Unplugged aktivnosti kodiranja
Izlagač:
Mali znanstvenici by Tehničko veleučilište Zagreb
Kratak opis aktivnosti: Sudionici radionice upoznat će se s osnovama računalnog i algoritamskog razmišljanja te pisanja jednostavnih računalnih programa kroz niz zadataka na papiru ili na podu, tj. kroz „unplugged“ obrazovne aktivnosti bez upotrebe računala. Ovim pristupom potiče se razvoj vještina algoritamskog i računalnog razmišljanja, a namijenjen je uglavnom predškolarcima i učenicima nižh razreda osnovne škole. Aktivnost se sastoji od niza manjih izazova koje djeca trebaju riješiti uz pomoć papira i olovke, poput pronalaženja puta kroz labirint upotrebom jednostavnih naredbi, crtanja prema unaprijed definiranim uputama, zadavanja „naredbi“ drugoj osobi ili bacanjem kockica i pomicanjem likova po kvadratnoj mreži na podu.

 

Naziv radionice: LEGObotika uz Spike Essential

Izlagač: Mali znanstvenici by Tehničko veleučilište Zagreb
Sudionici: 8-10 godina
Broj polaznika: 5
Trajanje: 90 minuta
Kratak opis radionice: LEGO Education SPIKE Essential potiče djecu na samostalno razmišljanje i istraživanje STEAM-a te doprinosi pismenosti, matematici i razvoju socijalno-emocionalnih vještina kroz igru, pripovijedanje i rješavanje problema. Uz svakodnevne primjere iz života, prepoznatljive figurice različitih osobnosti i LEGO elemente uz pomoć kojih rješavaju probleme djeca će iskusiti intuitivno programiranje. Ovom radionicom potiče se razvoj fine motorike slaganjem LEGO kockica i kreiranjem opipljivih objekata koje nakon sastavljanja djeca mogu isprogramirati da obavljaju specifične funkcije.

Naziv: Programiraj robota Miša
Izlagač:
Mali znanstvenici
Kratak opis aktivnosti: Kroz niz zadataka djeca će imati priliku upoznati se s robotom Code & Go® Robot Mouse za učenje kodiranja i poticanje algoritamskog razmišljanja bez upotrebe ekrana (mobitela i računala). Ovakav pristup potiče razvoj vještina kritičkog i analitičkog razmišljanja i sekvencijalnog rješavanja problema kod djece predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

 

Naziv radionice: Crtaj, programiraj, dizajniraj!
Izlagač:
Mali znanstvenici
Sudionici: 10-14 godina
Broj polaznika: 5
Trajanje: 90 minuta
Kratak opis radionice: Na radionici se na jednostavan i zabavan način uče osnove dizajna i programiranja. Djeca će osmisliti vlastiti dizajn i isplanirati kako ga pretvoriti u kod kojeg će onda robot Artie 3000 (iscrtati na papiru. Radionica je pogodna za početnike kao i za one koji već imaju prethodno iskustvo u kodiranju s obzirom da Artie sadržava niz unaprijed isprogramiranih predložaka, kao i opcije za programiranje u Blockly, Snap!, Python i JavaScript kodu.

 

VrijemePetakSubota
10:00 – 11:30

LEGObotika uz Spike Essential

 

LEGObotika uz Spike Essential

 

15:30 – 17:00

Crtaj, programiraj, dizajniraj!

 

Crtaj, programiraj, dizajniraj!

 

Naziv radionice: Rubber hand experiment
Izlagač: Medicinski fakultet Osijek
Kratki opis: Pripremite se za interaktivno iskustvo koje će vam otvoriti oči prema složenosti našeg živčanog sustava i načinu na koji interpretira svijet oko nas.

Naziv radionice: Putovanje kroz ljudski metabolizam
Izlagač: Medicinski fakultet Osijek
Kratki opis: Zajedno ćemo istražiti kako tijelo pretvara hranu u energiju, što nas čini zdravima i punima vitalnosti te kako naše prehrambene navike mogu utjecati na naše dugoročno zdravlje.

Naziv radionice: Kako izgledamo iznutra?
Izlagač: Medicinski fakultet Osijek
Kratki opis: Razmatranje ljudskog tijela izvana i iznutra pruža dublje razumijevanje naše anatomije i fiziologije.

Naziv radionice: Board Games
Izlagač: Medicinski fakultet Osijek
Kratki opis: Zanimljive igre za jačanje socijalne inteligencije, socijalnih vještina, empatije i komunikacijskih strategija.

Naziv radionice: Zašto smanjiti unos soli – Mjerenje krvnog tlaka
Izlagač: Medicinski fakultet Osijek
Kratki opis: Cilj radionice je educirati sudionike o važnosti praćenja krvnog tlaka, informirati ih o metodama mjerenja te ih potaknuti na smanjenje unosa soli i druge korake za očuvanje zdravlja srca.

Naziv radionice: Debljina kao kronična bolest, Tajna zdrave prehrane – mitovi i zablude
Izlagač: Medicinski fakultet Osijek
Kratki opis: Edukacija mladih o mitovima i zabludama vezanim uz zdravu prehranu ključna je za promicanje pravilnih prehrambenih navika i zdravog načina života. Interaktivna predavanja koja uključuju kviz pružit će sudionicima priliku da aktivno sudjeluju u učenju i provjere svoje znanje, što čini učenje zabavnim i učinkovitim.

Naziv radionice: Kateterom kroz labirint – kako liječimo moždani udar
Izlagač: Medicinski fakultet Osijek
Kratki opis: Cilj radionice je pružiti sudionicima uvid u suvremenu metodu liječenja moždanog udara - mehaničku trombektomiju. Kroz kombinaciju teorijskog objašnjenja nastanka moždanog udara i prezentaciju metode liječenja, sudionici će steći dublje razumijevanje ova važnog zdravstvenog problema i inovativnog terapijskog pristupa.

 

 

 

Vrijeme

 

Petak

 

Subota

 

 

 

10:00 – 11:00

 

 

Zašto smanjiti unos soli - Mjerenje krvnog tlaka

 

 

Debljina kao kronična bolest, Tajne zdrave prehrane – mitovi         i  zablude

 

 

 

Kako izgledamo iznutra?

 

 

11:00 – 12:00

 

 

Board games

 

Debljina kao kronična bolest, Tajne zdrave prehrane – mitovi         i  zablude

 

 

 

Kako izgledamo iznutra?

 

 

12:00 – 13:00

 

 

Board games

 

 

Kako izgledamo iznutra?

 

 

 

 

 

13:00 – 14:00

 

Putovanje kroz ljudski metabolizam

 

Rubber hand experiment

 

 

 

14:00 – 15:00

 

Kateterom kroz labirint – kako liječimo moždani udar

 

 

Rubber hand experiment

 

 

15:00 – 16:00

 

Kateterom kroz labirint – kako liječimo moždani udar

 

 

Rubber hand experiment

 

 

16:00 – 17:00

 

Kateterom kroz labirint – kako liječimo moždani udar

 

 

Putovanje kroz ljudski metabolizam

 

17:00 – 18:00

 

Rubber hand experiment

 

Putovanje kroz ljudski metabolizam

 

18:00 – 19:00

Rubber hand experiment

 

Putovanje kroz ljudski metabolizam

 

Naziv radionice: Šareni svijet molekule života
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Kroz kratku, ali nevjerojatno intrigantnu priču, otkrit ćemo tajne koje leže duboko u samoj srži života. Nakon što otkrijemo fascinantne detalje o građi DNA, slijedi praktični dio gdje ćemo pretvoriti naše znanje u djelo.

Naziv radionice: Sigurno ću pogoditi
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Tijekom predložene interaktivne radionice biti će  demonstrirane osnovne postavke teorije vjerojatnosti na interaktivan i zanimljiv način. Posjetitelji (učenici) će odgovarati na niz pitanja, a do odgovora će dolaziti na temelju bacanja kockica ili izvlačenja karata iz špila.

Naziv radionice: Boje iz prirode
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Kroz kreativni proces, sudionici će stvoriti svoju sliku ili čestitku koristeći boje koje su darovi same prirode, dok će istovremeno naučiti više o tajanstvenim biljnim pigmentima koji krase naš svijet boja.

Naziv radionice: Mehanizacija strojeva
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Pohađanjem radionice upoznat ćete se sa zvukovima-bukom koji stvaraju različite osjećaje kod rukovatelja poljoprivrednih strojeva (ugoda ili nelagoda), te kako isti djeluju na zdravlje rukovatelja.

Vrijeme

Petak

Subota

10:00 – 12:00

1.      Šareni svijet molekule života

2.      Sigurno ću pogoditi

3.      Boje iz prirode

4.      Mehanizacija strojeva

1.      Šareni svijet molekule života

2.      Sigurno ću pogoditi

3.      Boje iz prirode

4.      Mehanizacija strojeva

12:00 – 13:00

Pauza – igra agromemory

Pauza – igra agromemory

13:00 – 15:00

1.      Šareni svijet molekule života

2.      Sigurno ću pogoditi

3.      Boje iz prirode

4.      Mehanizacija strojeva

1.      Šareni svijet molekule života

2.      Sigurno ću pogoditi

3.      Boje iz prirode

4.      Mehanizacija strojeva

15:00 – 16:00

Pauza – igra agromemory

Pauza – igra agromemory

16:00 – 18:00

1.      Šareni svijet molekule života

2.      Sigurno ću pogoditi

3.      Boje iz prirode

4.      Mehanizacija strojeva

1.      Šareni svijet molekule života

2.      Sigurno ću pogoditi

3.      Boje iz prirode

4.      Mehanizacija strojeva

18:00 – 19:00

Pauza – igra agromemory

Pauza – igra agromemory

Naziv radionice: Biljke vole boje
Izlagač: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Kratki opis: Na našim radionicama otkriti ćemo vam tajne ekstrakcije i detekcije antocijanina i klorofila iz ruža, kao i razdvajanje ovih čarobnih boja kromatografijom na papiru. Ako ste se ikad pitali što čini cvijeće tako šarenim ili listove tako zelenima, ovo je prilika da saznate!
Vrijeme: 10:00, 11:30, 13:00, 15:30 i 17:00 (petak i subota)
Trajanje: 45 minuta

Naziv radionice: Pokaži i dokaži
Izlagač: Odjel za kemiju
Kratki opis: Kemija je znanost koja istražuje tajanstveni svijet tvari i njihove nevjerojatne transformacije! Na ovoj radionici, otvorit ćemo vrata fascinantnom svijetu kemije kroz niz šarenih pokusa i eksperimenata. Posjetitelji će imati priliku istražiti kako se tvari ponašaju pod različitim uvjetima, kako reagiraju jedna s drugom te kako se mogu transformirati u potpuno nove tvari.
Vrijeme: 10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30, 18:00 (petak i subota)
Trajanje: 60 minuta

Naziv radionice: Izrada sapuna
Izlagač: Odjel za kemiju
Kratki opis: Ova radionica ne samo da pruža uvid u kemiju koja stoji iza izrade proizvoda za osobnu higijenu, već i potiče kreativnost i samostalnost u izradi vlastitih proizvoda.

Impressum
MUZZA / Snaga znanosti, tehnologije i kulture 
Udruge za popularizaciju znanosti, tehnologije, kulture, edukaciju i održivi razvoj društva
Sveti Duh 131 D
10000 Zagreb

Udruga upisana u Registar neprofitnih organizacija
MBS: 5301033
OIB: 44301397953

IBAN otvoren u ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d., Jadranski trg 3a, 51000 Rijeka
IBAN: HR1624020061100988831
Osoba ovlaštena za zastupanje: Đurđica Protić
Kontakt
MUZZA / Snaga znanosti, tehnologije i kulture 
Udruge za popularizaciju znanosti, tehnologije, kulture, edukaciju i održivi razvoj društva
Sveti Duh 131 D
10000 Zagreb

e-mail: info@muzza.hr
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram